Борислав Сарафов поиска шефа на военно-окръжната прокуратура на София да

...
 
Борислав Сарафов поиска шефа на военно-окръжната прокуратура на София да
Коментари Харесай

Борислав Сарафов поиска шефа на военно-окръжната прокуратура на София да бъде уволнен

 

Борислав Сарафов изиска шефа на военно-окръжната прокуратура на София да бъде уволнен И.ф. основен прокурор на България внесе предложение до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, която извършва функционалностите на Висш прокурорски съвет, да образува дисциплинарно произвеждане против административния началник на Военно-окръжна прокуратура-София Адалберт Кръстев и да му наложи наказване – дисциплинарно освобождение от служба.

Предложението е направено въз основа на отчет за резултатите от сложна инспекция, осъществена от екип прокурори от Върховна прокуратура и от Военно-апелативна прокуратура на активността на Военно-окръжна прокуратура-София за интервала 01.01.2022 година – 30.06.2023 година При проверката са установени многочислени нарушавания и несъблюдение на отговорности от Кръстев.

Проверяващият екип е открил нарушавания на правилото на инцидентния асортимент при разпределението на каузи.

74 преписки и досъдебни производства да вземем за пример са били разпределени на дежурен прокурор във ВОП-София в несъгласие с одобрените в системата на прокуратурата правила за приложение на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент.

Пак в нарушаване на тези вътрешни правила са били разпределени и преписки по осъществяване на 15 присъди, получени във Военно-окръжна прокуратура-София в интервала от 01.01.2022 година до 30.06.2023 година

Със заповеди на административния началник са били обособени и групи при военните следователи за инцидентно систематизиране на делата, което е отвън рамките освен на одобрените в Прокуратурата на Република България вътрешни правила за работа, само че е и в нарушаване на Закона за правосъдната власт и пълномощията на следователите към оня миг да реализират следствие единствено по досъдебни производства, само че не и по преписки.

При инспекцията е открито, че са изисквани документи (заверени копия от заповеди за командироване и съответни финансово-отчетни документи) от държавни институции и е било разпоредено материали за всяко командировано лице или контракт да се завеждат под обособен номер като обособена кореспонденция.

В резултат на писмата са били формирани 1561 преписки във ВОП-София, което е довело до деформиране на данните за натовареността на прокурорите, в това число на данните за междинната натовареност на всички окръжни прокуратури.

В хода на проверката е станало ясно, че по дело, по което Кръстев е бил наблюдаващ прокурор, не е упражняван непрекъснат контрол за навреме осъществяване на следствие против офицери от Министерството на защитата и цивилни лица за оповестяване на класифицирана информация, което е довело до безпричинно закъснение на досъдебното произвеждане.

В нарушаване на Закон за съдебната власт административният началник на Военно-окръжна прокуратура-София е изготвил и десетки нестимулирани оферти до Военно-апелативна прокуратура-София за осъществяване на инстанционен надзор на актове на прокурори от ВОП-София.

В тях той показал, че след „ персонална инспекция “ е открил, че законът не е прибавен вярно и постановлението е голословно.

Така не е било изпълнено задължението административният началник да не показва мнения по каузи и преписки, които не са му предоставени.

Главният прокурор Борислав Сарафов показва в предлагането си до Прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет, че „ поради многочислените дисциплинарни нарушавания, осъществени от административния началник на Военно-окръжна прокуратура-София и систематичното несъблюдение на служебните му отговорности “ предлага на прокурор Кръстев да бъде наложено наказване „ дисциплинарно освобождение от служба “.

Източник: Фокус

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР